Sekapur Sireh

Salam Sejahtera dan Salam Perkenalan sebagai pembuka kata...Ucapan terima kasih khas buat teman-teman yang sudi meluangkan masa singgah di Pondok Nur Salam yang ala kadar ini..Lahirnya Pondok Nur Salam kerana nak berkongsi minat dan memori mengenai koleksi warisan nenek-nenek kita yang sebahagiannya mungkin menpunyai KENANGAN YANG TERINDAH buat kita semua....

December 6, 2009

Speciality Menu





Salam di hulur pembuka bicara buat teman teman dan kaum famili..Gembira sungguh rasanya Nur dapat meluangkan sedikit masa membuat entri khas buat teman teman dan buat yang teristimewa my one and only son yang berada di seberang laut..Hopefully with this special posting.dapat terubat rindu kepada famili dan tanahair..At this very moment,mak pun sebak dan rindu mengenang kitak.Just remember we all loved you and missed you too.Salam kasih sayang dari mak dan bapak..Be The Best Among The Best......So buat ulung kalinya Nur nak share speciality yang terdapat di Cafe Awra Bestari...Cafe Nur ni nothing compares dan taklah setanding restoran moden.Biasa biasa aje..Nur dan adik2 belajar buat menu ini dari seorang teman  baik yang tinggal bersama keluarga di kampung beberapa tahun lalu.So yang first buat bisnis Nasi Ayam Penyet dan introduce to the market adalah adik bongsu yang cuma bermula dari niaga stall dan mendapat sambutan yang mengalakkan..Tak sangka nasi yang berulam mendapat sambutan anak 2 muda yang sekarang pun gemar makan ulaman di waktu siang dan malam..Sekarang kami  di Kuching membuka beberapa cawangan di lokasi berlainan..Antaranya ialah Raja Ayam Penyet yang terletak di tengah bandaraya  Kuching dan Cafe Awra Bestari di lokasi berhampiran dan Bb Nasi Ayam Penyet di lokasi berlainan..so beginilah era Nasi Ayam Penyet bermula....So siapa sahabat handai yang berkesempatan melawat Kuching,jemputlah singgah di Cafe Awra Bestari yang seadanya..

Inilah main speciality yang terdapat di Cafe Awra Bestari.. Nasi Ayam Penyet yang Nur rasa ramai teman teman dah pernah dengar.So bagi yang tak tau apa dia Nasi Ayam Penyet ni..Nasi ni di hidang bersama nasi putih dan himpunan ulam ulaman berserta sambal pedas..
Yang istimewanya nasi ini di makan bersama nasi kukus panas dan ayam yang baru di goreng ranggup bersama sup dan dihidang khas mengguna cobek dan di penyet mengguna sejenis kayu..
Susunan cobek yang didatang khas dari seberang laut.Semakin diguna cobek akan nampak berkilat.Yang peliknya customer kalau tak dihidang mengunakan cobek,kata tak ada originality.Macm macam ada..
Selain Nasi Ayam Penyet,Cafe Awra Bestari ada pilihan menu Pece Lele Ikan Keli..
Pece Lele Ikan Keli yang dah siap di goreng  dalam pinggan bujur Oval Dutchman..Nur ada extra set..Siapa berkenan please sms me..Iklan Sekejap ye..
Tempe Bacem yang dah di marinate dan dihidang bersama Nasi Ayam Penyet Special..
            Selain Nasi Ayam Penyet,ini pulak Nasi Opor Ayam dimakan bersama kuah dan juga sambal..
 
                  Sotong Penyet pun ada selain Udang Penyet..But most will go for Nasi Ayam Penyet..


                       Bakso Mie Bebola Daging dimakan bersama sambal kicap manis dan cili api.
 
Kolok Mee Daging                 

                                             Laksa Sarawak                                          
Menu sampingan yang juga terdapat di Cafe..Nasi Paprik Campur..Pilihan Nasi Goreng Paprik Ayam, Daging atau Seafood.

                                                                     
Nasi Goreng Kampung
Mee Jawa Daging
Mee Jawa Special
Satay...Satay
Siapa nak Sambal Petai Ikan Bilis....
 Nasi Campur For Lunch....
Pilihan Nasi Campur
Tikar Rotan
So saja Nur post image yang dah ada dalam simpanan..zzzzzLayan jelah ye..

 
 
 



Oklah semua,permisi dulu ye....Mata dah tak larat lagi ni....

                                           

               

3 comments:

  1. salam cik nur, tahniah...masyaallah sgt menyelerakan.........

    ReplyDelete
  2. salam nor64..terima kasih..kalau belum breskfast tenguk lauk pauk menyelerakan memang temptation..

    ReplyDelete
  3. salam..... tampak sungguh menyelerakan... insyaallah akan cuba berkunjung ke sana suatu ketika nanti..... :)

    ReplyDelete