Sekapur Sireh

Salam Sejahtera dan Salam Perkenalan sebagai pembuka kata...Ucapan terima kasih khas buat teman-teman yang sudi meluangkan masa singgah di Pondok Nur Salam yang ala kadar ini..Lahirnya Pondok Nur Salam kerana nak berkongsi minat dan memori mengenai koleksi warisan nenek-nenek kita yang sebahagiannya mungkin menpunyai KENANGAN YANG TERINDAH buat kita semua....

November 6, 2009

Piring Corak Daun Pakis



Salam teman teman, hopefully semua berada dalam keadaan sihat sejahtera..Hari ni memang tersangatlah busy dan biarpun penat tapi Nur ambillah masa buat entri gambar tentang warisan nenek yang dah lama di simpan...Piring ni Nur jumpa dalam stor kat.rumah mak.Memang kaler dia taklah sejelas ni.So kena rendamlah dek clorox dua tiga hari..


Pernah lihat piring seaakan sama tapi berwarna merah dengan tiga tompokkan daun di tepi dalam salah satu blog teman teman.



Piring dodol ni sejak Nur kecil dulu memang dah ada dalam almari arwah nenek..Agaknya berapa lama dah piring dodol ni duduk dalam almari tu.


Piring dodol kaler oren two tone dan corak bintang,berbiku biku di sisi...memancar berkilauan..


Pelbagai size dan warna..Ada sembilan belas pieces semuanya.Yang kaler hijau muda tu paling comel sekali...

Layan sajalah ,gambar kurang jelas ye..Oklah ni saja entri buat kali ni..Terima kasih kepada yang teman teman yang sudi singgah.....k..

                                                                                                                                                                    

3 comments:

  1. salam singgah. saya pun suka juga mengumpul dan menyimpan barang-barnag peninggalan orang dulu-dulu. Banyak cerita disebaliknya untuk kita pelajari. Mungkin barang-barang seperti pinggan mangkuk tu tak adalah dalam senarai koleksi saya. Blog yang menarik dan unik.

    ReplyDelete
  2. salam nur..cantik2 nya pinggan dodol tu...warna oren bersegi2 tu x pewrnah nampak lagi..i likeeee

    ReplyDelete
  3. nur>nor64...
    tulah piring yang nenek kita gunakan untuk serve tetamu waktu raya ye..di zaman sekarang jarang atau pun xda langsung di guna untuk menghidang tetamu..menjadi penyeri almari pulak..

    ReplyDelete